
 

 

 

  

CLARIFICATIONS N°2 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

Civil Society Facility and Media Programme 2018-2019 

Publication reference: EuropeAid/162473/DH/ACT/Multi 

Many questions received concerning this Call for Proposals can be answered by carefully reading the Guidelines.  

Below are replies to the most Frequently Asked Questions received in the call functional mailbox. 
 

 

 

No. Question Answer 

 Evaluation of the concept notes  

1 
Can you share the scores given to our concept 

note?   

Successful applicants cannot be given the scores awarded to their concept notes and therefore we cannot 

reply to this request otherwise the principle of equal treatment would be compromised.  

However, the Guidelines for Applicants contain all the necessary elements to help applicants prepare 

competitive full applications. 

 

 Co-applicants  

2 Is it possible to add one more Co-applicant?  

We kindly invite you to refer to the Guidelines for Applicants, Paragraph 2.2.5 “Full applications” at page 

24: 

“Lead applicants invited to submit a full application following pre-selection of their concept note must do so 

using Part B of the grant application form annexed to these guidelines (Annex A). Lead applicants should 

then keep strictly to the format of the grant application form and fill in the paragraphs and pages in order. 

The elements outlined in the concept note cannot be modified by the lead applicant in the full application. 

The EU contribution may not vary from the initial estimate by more than 20 %, although lead applicants are 

free to adapt the percentage of co-financing required within the minimum and maximum amount and 

percentages of co-financing, as laid down in these guidelines under Section 1.3. The lead applicant may 

replace a co-applicant or an affiliated entity only in duly justified cases (e.g. bankruptcy of initial co-

applicant or affiliated entity). In this case the new co-applicant/affiliated entity must be of a similar nature 

as the initial one. The lead applicant may adjust the duration of the action if unforeseen circumstances 

outside the scope of the applicants have taken place following the submission of the concept note and 

require such adaptation (risk of action not being carried out). In such cases the duration must remain within 

the limits imposed by the guidelines for applicants. An explanation/justification of the relevant 

replacement/adjustment shall be included in an accompanying letter or email.” 
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No. Question Answer 

 Audit report   

3 

  

Having in mind that the national laws of  some 

IPA II beneficiaries do not oblige non-profit 

organisations to submit an audit report with a 

regular annual financial report, do we have the 

obligation to provide you with an audit report? 

Or, is it enough to send you just a statement as 

a self-declaration? 

We kindly invite you to refer to the Guidelines for Applicants, Paragraph 2.4: “For action grants exceeding 

EUR 750 000 and for operating grants above EUR 100 000, the lead applicant must provide an audit report 

produced by an approved external auditor where it is available, and always in cases where a statutory 

audit is required by EU or national law. That report shall certify the accounts for up to the last 3 financial 

years available. In all other cases, the applicant shall provide a self-declaration signed by its authorised 

representative certifying the validity of its accounts for up to the last 3 financial years available. This 

requirement shall apply only to the first application made by a beneficiary to an authorising officer 

responsible in any one financial year.” 

The above must be interpreted in the sense that, if an audit report is not available or it is not required by the 

national law, the lead applicant shall provide a self-declaration signed by its authorised representative 

certifying the validity of its accounts for up to the last 3 financial years available.   

 
Annex A 2- Grant Application Form –Full 

Application  
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In the Instructions for drafting the Full 

Applications, under Section  2.1 Description 

of the Action, 2.1.1 Description (max 13 

pages), i. – iv, the instructions given in 

paragraphs ii. and iv. significantly overlap 

with the information already provided in the 

Concept Note: should the Full Application 

summarise the information provided in the 

Concept Note, or is the applicant expected to 

provide new information in this phase?  

The Applicants are requested to provide more in-depth information in the full applications compared to the 

information they previously included in the concept notes. The latter indeed represent the basis for further 

development of the proposed actions. Additionally, we kindly invite you to refer to the Guidelines for 

Applicants, Paragraph 2.2.5 “Full applications” at page 24: 

“Lead applicants invited to submit a full application following pre-selection of their concept note must do so 

using Part B of the grant application form annexed to these guidelines (Annex A). Lead applicants should 

then keep strictly to the format of the grant application form and fill in the paragraphs and pages in order. 

The elements outlined in the concept note cannot be modified by the lead applicant in the full application.” 

5 

In the Table of contents it is indicated that 

experiences must be provided for the Lead 

applicant. However, in the section Instructions 

for drafting the full application it’s noted that 

the Experience in similar actions must be 

provided from The lead applicant, The co-

applicant(s) and The affiliated entity(ies). So 

our question is, do we need to provide the 

Under the paragraph 2.2 “Lead Applicant’s Experience”, you are requested to give information on the lead 

applicant’s experience in managing similar actions, in the form of a narrative paragraph with free text. 

Under the Annexes (i) and (ii) information in the form of pre-defined tables have to be provided for the lead 

applicants, the co-applicants and the affiliated entity(ies). 
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No. Question Answer 

Experience of only the Lead applicant or from 

The lead applicant, The co-applicant(s) and 

The affiliated entity(ies). 

6 

Does the rule of submitting maximum 10 

actions in the section (ii) Experience in other 

actions in the past 3 years, also apply to the 

section (i) Experience in similar actions in the 

past 3 years? 

No, it does not.  
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